Indonesië, Bali, Veldwerk voor aanstormende antropologen.

 

 Naar het schijnt werden de charmante studentes in Culturele Antropologie, Karin en Charlotte, gedreven door het motto ‘het leven is een feest’, toen ze in Denpasar uit het vliegtuig stapten. In elk geval wèrd het een feest, dat zo’n vier maanden duurde.
Beide dames zitten in het eindjaar van hun studie en moeten dat afronden met een relevante scriptie. Karin onderzoekt het verloop van de integratie der expats in de Balinese gemeenschap. Charlotte heeft zich meer gericht op de invloed die dat heeft op de Balinezen zelf en in hoeverre dat wordt opgenomen in hun cultuur.
Hun doel was dus om een stel in Bali neergestreken buitenlanders aan het babbelen te krijgen en dat te vergelijken met het commentaar van een stel Balinezen.
Volgens Karin liep dat heel gesmeerd. De meeste mensen werkten enthousiast mee, want, zo merkte zij fijntjes op, mensen praten graag over zichzelf. En natuurlijk hopen de geïnterviewden in de later beroemd geworden scripties hun eigen doorslaggevende opinies terug te vinden.
Ik kwam met Karin in contact via een leeftijdgenoot van hun, een studente medicijnen, die nog even op vakantie ging na haar stage-periode te Jokyakarta. Zij logeerde in Warjihouse, waar ze tot haar terugkeer naar Nederland zou blijven.
En zo rolde het balletje van de een naar de ander.
In Nyuh Kuning maakten Charlotte en Karin onder andere kennis met de hartelijke families van Made Suparsa en Wayan Darta, die beide al eens in Nederland waren geweest.

Met Wayan Renta maakten zij een lange wandeling door de rijstvelden, waarover hij hun heel veel kon vertellen en hij liet hun kennis maken met de echte Balinese keuken in een lokale warung.
Het was Wayan Renta die de meisjes uitnodigde om het Balinese boerenleven aan den lijve te ondervinden. Hij kreeg zijn zin: Karin en Charlotte kwamen Renta en zijn vader helpen met het binnenhalen van de laatste oogst. Niet zonder trots sms-te Wayan mij, dat hij in de sawah werd bijgestaan door maar liefst twee Nederlandse schonen met rode hoofden. (kepala merah sekali!) Of ik even op de koffie kwam.

 

Het was mooi om te zien. Terwijl de meisjes zich een breuk zwoegden met hun sikkels, sloeg Wayan de rijst uit de halmen. Zijn vader wierp de rijst op in de wind om de strootjes en de vliesjes eruit te laten waaien en vulde grote zakken met rijst.
In de berm keken een aantal buur-boeren jaloers toe en bespraken ongetwijfeld elke mogelijke relatie tussen Wayan en de twee toeristes.
Ook ìk kon nog iets bijdragen en vervoerde op mijn motor twee volle zakken naar het ouderlijk huis in Sakti.

De volgende dag werden de voorbereidingen getroffen voor Kuningan, wat voornamelijk inhield, dat er een feestmaal werd klaargemaakt en de huistempel werd opgesierd. Karin, Charlotte en ik werden uitgenodigd om langs te komen voor de lunch. De hele familie was in touw met hakken, pellen, bakken, koken en roosteren. Op de binnenplaats lag een groot zeil waarop de rijst was uitgespreid om te drogen. De honden Bruno en Bobby begroetten elk op zijn eigen manier de gasten.
Wij kregen een mok huisgebrande koffie en toen het eten klaar was, werd ons een kleurrijk bordje gepresenteerd met o.a. nasi, sateh en lawar. De smaak was voortreffelijk, al hebben de meeste westerlingen een beetje moeite met de meegehakte botjes en reepjes varkenshuid. Zoals gebruikelijk at de familie niet mee, maar uit de hoeveelheid voedsel kon men concluderen, dat ze er nog een dagtaak aan zouden hebben om het op te krijgen.

Toen ik opstond om naar huis te gaan, zaten Karin, Charlotte en Wayan gebogen over een boekje met Nederlandse woordraadsels. Moeder observeerde weifelend het geanimeerde gezelschap en vroeg zich vermoedelijk af welke van de twee dames in aanmerking zou komen als toekomstige bruid.
Want Culturele Antropologie is wel erg ver van haar bed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: