Indonesia, Bali, de jarige huistempel

 

Ieder Balinees familie-huis heeft een ommuurd stukje op het erf, waar de huistempel is opgericht.
De huistempel bestaat uit verschillende onderdelen. Niet alle huistempels zijn hetzelfde, maar in elk geval bevinden zich op dat terrein de spirituele onderdelen die van belang zijn voor de bewoners van het betreffende huis: de drie verschijningsvormen van God; de spirit van de voorouders en de tempel van de zon. Het is de plek, waar geofferd wordt op belangrijke dagen, zowel met betrekking tot de kosmos als tot de familie. Elk halfjaar wordt bovendien de verjaardag van de tempel zelf gevierd. (deze viering heet RAINAN, anggara kasih) De plaats en volgorde van de tempel-onderdelen worden met behulp van een priester zorgvuldig uitgekozen. Daarbij wordt erg gelet op de situatie van de omgeving met betrekking tot het dorp en de weg, maar ook de zonsopgang en de ligging ten opzichte van b.v. de zee en de bergen.
Zo is alles wat in de richting van de vulkanische berg wijst, gewijd aan de goden, terwijl de zee juist verwijst naar de slechte geesten. Hetzelfde geldt voor het oosten en het westen, die verwijzen naar de zonsopgang (positief) en de zonsondergang (negatief).
Toen ik bij een familie in het gehucht Sakti (ten noorden van Ubud) op bezoek was ter gelegenheid van de verjaardag van hun familie-tempel, kreeg ik van de oudste zoon Wayan een rondleiding langs de verschillende tempelonderdelen.
De pondok, die in de noordwestelijke hoek staat opgesteld, dient voor het plaatsen van de offerandes en als zitplaats voor de priester bij belangrijke gelegenheden. Vanaf de pondok liep ik met Wayan langs de volgende onderdelen:

1 PIASAN : de zojuist genoemde pondok.
2 TAKSU : de zetel van de spirit van het werk. Hier wordt geofferd ten gunste van een goede baan of een vruchtbaar bedrijf.

3 SAREN : hier wordt geofferd opdat men kan behouden wat men heeft verworven.

4 GEDONG SARI : dit tempeltje is specifiek gericht op het verwerven van geld.
5 PADMA : deze tempel in de vorm van een zetel is opgericht ten gunste van de zon, beschermer en onderhouder van de natuur en is -uiteraard- geplaatst in de richting van de zonsopgang.

6 GEDONG SINEB : deze tempel staat symbool voor de weerslag van de zegeningen op het karma.

7 KEMULAN : een tempeltje ter aanbidding van de godsbegrippen Brahma (schepper), Vishnu (leven) en Shiva (sterven, overgang)

8 SEDAN RURAH : bescherming, bodyguard, toegewijd personeel.

9 PELINGGIH DEWA YANG : de spirit van de voorouders.

10 APIT LAWANG : altijd geplaatst tegenover de ingang van het tempel terrein en ter verwelkoming van de goede spirit. Links en rechts van de APIT LAWANG staan altijd twee bewakers.

Het is duidelijk dat het economische welvaren enorm belangrijk is voor deze familie.
De onderdelen 2, 3, 4 en 6 houden rechtstreeks verband met het verwerven van welstand.
Overigens wordt er niet alleen aan de goden geofferd. Ook de kwade geesten krijgen hun deel, zij het iets minder.
Het lijkt een soort kat-en-muis spel. De kwade geesten worden misleid met offertjes of met ongelijke traptreden.
Bij een crematie wordt de lijkbaar zelfs met een enorme vaart rondgedraaid op een hoek van de straat, opdat de slechte geesten duizelig worden en de richting kwijtraken en zodoende de overledene niet kunnen volgen op zijn weg naar de spirituele wereld.

Ik merk op, dat de mensen in het verre westen ook werken, geld verdienen, soms rijk worden, soms pech hebben, enzovoort, net als Balinezen, maar dat zij toch nooit offeren en ook geen kwade geesten rustig houden.
Hier glimlacht de Balinees minzaam. Westerlingen zijn geen Balinezen. Al die belangrijke zaken gelden alleen voor Balinezen, het onmiskenbaar uitverkoren volk.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: