BALI, UBUD, DUURZAAM TOERISME: workshops bij stichting Sjaki-Tari-Us

EVEN TER INFORMATIE:

ONDERSTAAND ARTIKEL IS GEDATEERD.
MENSEN, DIE HET PROJEKT VAN SJAKITARIUS WILLEN BEZOEKEN OF EEN WORKSHOP ZOUDEN WILLEN VOLGEN, MOETEN ER REKENING MEE HOUDEN DAT ER INMIDDELS VERANDERINGEN IN DE LEIDING VAN HET PROJEKT HEBBEN PLAATSGEHAD, WAARDOOR HET RESTAURANT HEEFT MOETEN SLUITEN EN DE WORKSHOPS WELLICHT ZIJN OPGESCHORT.

zie ook de discussie onder het bericht


Het artistieke en creatieve talent zit de bewoner van Ubud in de genen. Dat geldt ook voor de kinderen en tieners met een verstandelijke beperking. Zij zijn niet minder, maar anders getalenteerd.


Stichting Sjaki-Tari-Us stelt zich ten doel om mensen met een verstandelijke beperking te ondersteunen en begeleiden in hun ontwikkeling en deelname aan de samenleving. Door het overdragen van de werkzaamheden aan de Balinese medewerkers, het verzorgen van een werk-leer plaats voor tieners en het begeleiden en ondersteunen van jonge kinderen met een verstandelijke beperking wordt een duurzame ontwikkeling gestimuleerd op Bali.

Sjaki-Tari-Us kan een volledig verzorgde middag organiseren vol betaalbare activiteiten en workshops voor jong en oud. De workshops en gerechten kunnen aangepast worden op gezinnen en kinderen, omdat er gewerkt wordt met methodes die eenvoudig te begrijpen zijn voor onze mentaal beperkte tieners. De vele kindermaterialen en ons ruime gebouw vormen het ideale décor voor kinderactiviteiten.

Onder gespecialiseerde begeleiding zal er samen met de Sjaki-Tari-Us tieners een workshop gedaan worden. Op deze manier leren wij hen vooral om samen te werken met elkaar en met andere culturen. De bedoeling is dat de tieners na verloop van tijd kunnen doorstromen naar reguliere werkplekken. De Sjaki-Tari-Us kinderen zijn niet minder, maar anders begaafd.

Kookworkshop:
U leert authentiek Indonesische gerechten maken, zoals Nasi Campur en Soto Ayam. Met picto’s en foto’s van ingredienten en kookmethodes wordt de bereidingswijze der gerechten aanschouwelijk gemaakt.

Workshop Traditionele Balinese Dans:
Kenmerkend voor de Balinese dans zijn de expressieve gelaatsuitdrukking en de sierlijke, subtiele standen der handen. De shows worden uitgevoerd in prachtige kostuums en met mooi geschminkte gezichten. Uiteraard worden de deelnemers aan de workshop uitgenodigd mee te doen aan een opvoering.

Workshop Balinese kunstnijverheid.
Tijdens deze workshop zult u kennis maken met de traditionele ambachten van Ubud. Die ambachten omvatten velerlei technieken, met name schilderwerk en houtsnijkunst. Ook het maken van gevlochten offertjes komen hierbij aan bod. Deze workshop is voor jong en oud geschikt en mag eigenlijk niet ontbreken aan een kennismaking met het echte artistieke Ubud.

Djembé workshop.
U kunt ook kiezen voor een muziekles, waarbij de drum centraal staat. Onder begeleiding van een getalenteerde drummer uit Ubud kunnen de gasten leren, hoe deze drum te bespelen. U kunt rekenen op een boeiend ritmisch spektakel. Deze workshop is uiteraard ook zeer geschikt voor kinderen.
 

Kinderworkshops.
Voor de grote en kleine kinderen is het mogelijk om een aparte workshop te volgen. Dat kan tegelijkertijd plaats vinden met die voor volwassenen. De kinderen kunnen kiezen uit verschillende onderdelen. Voor elke leeftijd en elk talent is er een leuke workshop. Balinese vliegers maken. Op het ernaast gelegen veldje kunnen de kinderen hun vliegers direct uitproberen.

Muziek instrumentjes maken en versieren.
Diverse percussie instrumenten, o.a. De unieke onweermaker. Offerbakjes schilderen en versieren. Lastig om te maken, maar extra leuk om te versieren. De basis materialen zijn van bamboe en bananenblad.

Leest u meer over de workshops op:
http://www.sjakitarius.nl , sjakitarius.hyves.nl Facebook: sjakitarius bali
Tot ziens bij Sjaki-Tari-Us

Advertenties

8 reacties

 1. Leonie said,

  29 maart, 2010 bij 7:28 pm

  I work with mentally disabled people in Holland, i’m on Bali in june and would like to visit a workshop.

 2. Ineke said,

  30 maart, 2010 bij 1:50 am

  Dank je wel voor je reactie Leonie,
  Ik zal je verzoek aan Sjakitarius doorsturen. Ik weet zeker dat ze jouw belangstelling zeer op prijs stellen. Wellicht tot ziens in juni.

 3. Ineke said,

  19 juni, 2010 bij 7:21 am

  geachte Heer, mevrouw

  Op uw site lees ik dat u stichting Sjakitarius in Ubud op Bali aanbeveelt voor het volgen van workshops e.d.
  Ik raad u aan u beter te informeren, momenteel is de situatie zo dat de Warung is gesloten, het bestuur met onenigheid met de oprichter/voorzitter is opgestapt/ontslagen en de stichting momenteel wordt geleid door nog maar 1 vrijwilligster (23 jaar) die binnenkort ook vertrekt. kortom wanbeleid.
  Aan u wat u doet,

  Met groet,
  J. Gennip

  Beste Jan,

  Van deze veranderingen ben ik volledig op de hoogte.
  Alle stukken die ik schrijf, zijn van toepassing op de data van verschijnen.
  De krant van vorig jaar is ook niet meer aktueel.
  Overigens ben ik niet verantwoordelijk voor het beleid van Sjakitarius; ik heb alleen maar gereageerd op de situatie waarmee ik te maken had, toen ik een bezoek bracht aan deze stichting.
  De stichting bestaat overigens nog steeds en voor de kindjes is het nog steeds leuk.
  Ik hoop voor hun dat het zo kan blijven. In aanvang is de stichting opgericht als een soort familie bedrijfje. De oprichter heeft weliswaar professionele krachten aangetrokken, maar bleef geneigd zijn ideeen aan de staf op te leggen. Daar is het spaak gelopen. Voorlopig voel ik me niet geroepen om hier iets over te publiceren, omdat ik geen betrokkene ben. Als er positieve ontwikkelingen komen, doe ik dat misschien wel.
  Hartelijke groet,
  Ineke

  Beste Mevrouw van Gemert
  op uw schrijven wil ik nog het volgende reageren, uiteraard bent u niet verantwoordelijk voor het beleid van de stichting, wel voor de eenzijdige,gekleurde en non kritische berichtgeving hierover. U motiveert met “voor de kindjes is het leuk”, als het daar alleen om gaat zijn er hier in dat geval nog wel meerde organisaties.kleiner van opzet dat wel maar in ieder geval niet voornamelijk om de ego’s van de westerlingen te strelen. en wat is er gebeurd met de jong volwassenen van de warung? terug naar de veranda nadat ze even van wat leuks hebben mogen meemaken? of mogen ze weer met een kar door de straten om wat donatiegeld te bedelen sorry, collecteren voor de stichting?
  Ook denk ik dat eventuele lezers op uw site door u op het verkeerde been worden gezet als zij op uw site lezen dat er diverse workshops gevolg kunnen worden en dat er gegeten kan worden in een warung die niet meer bestaat.
  Waar uw vergelijk met een krant op slaat vat ik niet helemaal en gaat naar mijn idee ook niet helemaal op. als ik een krant van vorig jaar neem is mij snel duidelijk dat het een oude krant is, bij uw site heb ik dat niet.
  En zo is er in uw schrijven meer waar ik met u over zou kunnen discuseren, dit heeft denk ik echter weinig zin dus doen we dat ook maar niet. ik kan u alleen maar adviseren: wees kritisch en objectief en zet vooral uw westerse bril af. het kolonialisme is hier een aantal jaren geleden afgeschaft en laat de mensen het hier op hun eigen manier doen. de westering die denkt het weer beter te weten wekt hier alleen maar meer en meer ergernis.

  Ik wens u veel wijsheid,
  Jan

 4. 29 juni, 2010 bij 10:01 pm

  jammer dat u dit berichtje heeft geplaats! het geeft een geheel vertekend beeld van het Sjaki-Tari -Us in Ubud. Ik heb het bestuur afgelopen zondag 27 juni mogen ontvangen op het Speldeholt. deze stichting heeft het zelfde doel als STU maar is aanzienlijk groter en heeft veel meer mogelijkheden. maar daarvoor zijn we dan ook in nederland. ik weet uit persoonlijke ervaring dat er ubud en selat heel veel goed werk word gedaan! er beslist in het bestuur en met de voorzitter van de stichting geen onenigheid is, alleen maar goede plannen voor de toekomst.U MOET EERST BETER INFORMEREN

 5. Ineke said,

  30 juni, 2010 bij 2:06 am

  U kunt moeilijk tegenspreken dat de ploeg deskundigen, die in Ubud werkte, in z’n geheel is opgestapt en dat het restaurant is gesloten, relatief kort na de opening. Van mij mag ieder daarover het zijne zeggen. Daarmee spreekt niemand tegen dat er ook veel goeds wordt gedaan. Zelfs als het te meerdere glorie van de oprichter gebeurt.
  Ineke

 6. Ineke said,

  30 juni, 2010 bij 2:07 am

  DIT IS TEVENS DE LAATSTE REACTIE DIE IK HIEROVER OP MIJN SITE TOESTA. KIBBELT U THUIS MAAR VERDER.

 7. Moony said,

  26 december, 2010 bij 12:34 pm

  Goedendag,

  Binnekort willen wij het vtehuis bezoeken en hebben spulletjes voor de kinderen gekocht…
  Ook is de bedoeling aktivieteietn met de kinderen te mogen doen, in overleg.
  En hopen wij in liefde de kinderen te mogen omsluiten..

  GBU, Max&Moony uit Nederland, Amsterdam

 8. 16 maart, 2011 bij 3:20 pm

  Hoi Ineke.

  hier Thijs van Harte, oprichter en voorzitter Stichting Sjaki-Tari-Us.
  voor iedereen kan ik net zoals onze headmasters Ibu Iluh en Bapak Tedi alleen maar zeggen:
  ” kom naar onze projecten in Ubud en Selat, eet en drink in ons restaurantje, kijk en neem waar” !
  Geniet van onze kinderen en tieners met een verstandelijke beperking!!!!

  hartelijke groeten

  Thijs


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: