Bali, Ubud, Sjaki-Tari-Us verdient aandacht

logo

Nieuw in Ubud: Sjaki’s Warung

sjaki tari us (018)

Ubud heeft er een leuk restaurantje bij.
Het heet Sjaki’s Warung en is te vinden langs het voetbalveld in het centrum naast het bekende Delicat. Hoewel je er voortreffelijk kunt eten voor een lage prijs, is het geen gewoon restaurant. Sjaki’s Warung is namelijk onderdeel van de Stichting Sjaki-Tari-Us, die is opgericht om kinderen en jong-volwassenen met een verstandelijke beperking optimaal te leren functioneren en een volwaardige plaats te geven in de gemeenschap.
De opzet van het restaurant is onder meer om de jonge volwassenen voor wie dat binnen bereik ligt te leren omgaan met een dergelijk bedrijf, ze nuttig te leren functioneren in de gemeenschap en natuurlijk ook een inkomen te verschaffen voor levensonderhoud. Hulp is fijn en nodig, maar niets stimuleert beter dan zelfredzaamheid.

sjaki tari us (3)

Er zijn tijden geweest dat het leven van mensen met een handicap een groot probleem vormde. In het algemeen schaamden ouders zich voor een gehandicapt kind omdat men het ervoer als een straf van God of als het onvermogen om een volwaardig kind voort te brengen.

Vaak werden zulke kinderen verstopt of verwaarloosd. Gelukkig is daar de laatste tijd veel verandering in gekomen en ziet men tegenwoordig mogelijkheden om kinderen met een handicap te leren optimaal te functioneren binnen hun beperkingen. Ook in Indonesië krijgt men steeds meer aandacht en begrip voor de omstandigheden van deze kinderen en hun ouders. De Indonesische overheid heeft daartoe de SLB (Sekola Luar Biasa) opgericht, die al veel gehandicapte kinderen uit hun isolement haalde.

Maar nog niet genoeg. Lang niet alle kinderen komen voor die school in aanmerking, doordat er een selectie wordt toegepast waarbij veel kinderen buiten de boot vallen, die meer kunnen bereiken als ze de kans zouden krijgen. Voor kinderen tot 7 jaar zijn er nog minder mogelijkheden.

Sjaki-Tari-Us is opgericht om juist deze kinderen op weg te helpen.

De oprichter van deze stichting is de Nederlander Thijs van Harten, zelf vader van een dochter (Tari) met het syndroom dan Down, die oordeelde dat hij vanuit eigen ervaringen de Balinese gemeenschap wel een handje kon helpen. Bij Sjaki-Tari-Us ligt de nadruk op ‘spelend leren’ en de steun en betrokkenheid van de ouders zelf. Het is goed om in te zien, dat ze niet minder, maar anders begaafd zijn.

sjaki tari us (13)

De stichting bestaat inmiddels 3 jaar en is uitgegroeid tot een vrolijke bloeiende beweging. De kinderen komen met veel plezier en de betrokken ouders vinden herkenning en erkenning, waardoor de kinderen op een ontspannen manier steeds verder komen. Maar ze zijn er nog lang niet.

Vanuit de gedachte, dat onderwijs voor elk kind bereikbaar moet zijn, worden bij Sjaki-Tari-Us onderwijs en hulp gratis gegeven, maar het geld groeit niet aan de boom. Ze zijn dus nog steeds afhankelijk van de sponsors, die Sjaki-Tari-Us steunen. Bovendien werkt er een betaald team van Balinese leraren en medewerkers, wier salaris moet worden opgebracht. Men streeft naar een vast team van 4 –nu nog- Nederlandse specialisten, momenteel doorlopend bijgestaan door vrijwilligers en stagières, ook uit Nederland. Maar het streven is natuurlijk naar onafhankelijkheid.

sjaki tari us (9)

Het nieuwe restaurantje is mede een aanzet tot die onafhankelijkheid.

Gisteren heb ik er zelf een kijkje genomen en heerlijk gelunchd. Het restaurant is op de bovenverdieping van Sjaki-Tari-Us ingericht met een wijds uitzicht over het evenementen terrein, ver van verkeerslawaai en uitlaatgassen. Een unieke locatie dus. Op de tafels staan gekleurde kaartenbakjes met vrolijke menukaarten, die aan de ene zijde het menu tonen en aan de andere zijde de samensteller van het gerecht. Uiteraard wordt er gewerkt onder vakkundige leiding. Maar op de foto’s aan de wand in het restaurantje is duidelijk te zien, hoe trots de jongelui zijn mee te mogen werken aan zo’n volwassen bedrijf.

Als u in Ubud komt moet u dit restaurantje beslist niet voorbijlopen. Het grote evenementen veld zult u zeker tegenkomen en aan de overkant ziet u rechts het vrolijk geel geverfde pand van Sjaki-Tari-Us. Neemt u gerust een kijkje binnen en kom naar boven voor een drankje of een maaltijd. U dient daarmee twee goede doelen: Sjaki-Tari-Us en uw maag.

www.sjakitarius.nl

plattegrond

Advertenties

8 reacties

 1. Hetty Winkel said,

  18 november, 2009 bij 12:33 pm

  Hallo Ineke,
  Wat leuk, daar ga ik de volgende keer zeker kijken en eten. Dat wordt dan volgend jaar mei. We hebben weer geboekt, Linda en ik, dit keer met nog twee vrienden. Eerst naar Java en dan door naar Bali. We zullen dit keer niet in Warji house logeren, maar komen zeker langs!
  Warme groet uit winderig Utrecht,
  Hetty

 2. Carla de Geus said,

  18 november, 2009 bij 1:54 pm

  Hoi Ineke, wat een leuk stukje. Het ziet er mooi uit met de foto’s erbij. x Carla

 3. Ineke Raas said,

  18 november, 2009 bij 5:40 pm

  Hallo Ineke,

  Ik heb de T.V. uitzending over Sjaki-tari-us gezien. Goed initiatief!

  Groet, Ineke Raas

 4. Ineke said,

  19 november, 2009 bij 1:40 am

  Hallo Hetty, Carla, Ineke

  Bedankt voor jullie enthousiaste reacties.
  Dus, eh… tot ziens in Sjakie’s Warung !
  Groet, Ineke

 5. Hennie said,

  10 december, 2012 bij 7:33 pm

  heb de tv reunie gezien . volgend jaar gaan wij voor 4 wkn naar Bali
  en gaan zeker kijken, ook eten in het restaurantje!.Veel succes met
  deze stichting.
  Hennie

 6. michel said,

  15 december, 2012 bij 11:43 pm

  Heb net de reünie gezien ik ga in juni weer naar bali en ik ken het voetbal veldje had het ook gezien vorig jaar van een afstand maar wist niet dat het ook een warung was kom zeker mampir en makan ..sampai jumpa!!!gr michel

 7. Peter Ruijters said,

  12 juni, 2013 bij 10:51 am

  Wij zijn vanaf 24 juni 2013 op Bali en gaan beslist een kijkje nemen én genieten van het restaurantje en inzet van zovelen, dit mede naar aanleiding van de uitzending van de reünie van de klas met Thijs van Harten. Op zijn minst een bezoekje waard, Patrice en Peter.

 8. Frank van Veldhuizen said,

  25 mei, 2016 bij 6:35 pm

  Afgelopen maand tweemaal de lunch gebruikt in Sjaki’s Warung. Prima eten en originele verse smoothies. Van de opbrengst van uw lunch, diner en juices kunnen gehandicapte kinderen een stuk educatie volgen. Heerlijk gegeten en super zinvol bovendien!! Keep up the very good work! Terima kasih!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: