Bali, Ubud, ziekenhuisopname in Denpasar: perfekt geregeld.

De meeste mensen, van welke cultuur ook, hebben het meeste vertrouwen in de gezondheidszorg van hun eigen land. Een Turk, die ziek wordt in Nederland, spoedt zich naar Istanbul en een Marokkaan wil zo gauw mogelijk naar Casablanca. Een Amerikaan laat zich overvliegen naar New York en een Duitser staat nog steeds wantrouwend tegenover de gezondheidzorg in Italië. Ziek worden in een ontwikkelingsland is de nachtmerrie van alle angsthazen. Mensen die voor langere tijd in Bali verblijven, gaan naar Singapore als er iets meer aan de hand is dan een geschaafde knie en naast hun bed ligt het telefoonnummer van een Australische SOS organisatie, voor het geval dàt.
Toch zijn de artsen van Cuba beroemd, vind je de beste tandartsen in Istanbul en in Bali is een uitgebreid netwerk aan medische voorzieningen.

ambulance (1)

Onlangs werd ik opgeschrikt door een alarmerend telefoontje van een vriend van mij, die was overvallen door een hevige buikpijn. Hij kon zich nauwelijks bewegen en was niet in staat om zelf hulp te zoeken. In de ochtend was er nog niets aan de hand, maar na de lunch werd hij onverwacht onwel. Een plotselinge pijn kan van alles betekenen en weinig goeds, dus ik haastte me naar de dichtstbijzijnde hulppost om er een arts bij te halen. Samen met een verpleegster sprong hij op zijn brommertje en zij volgden mij naar het huis van mijn vriend. Deze lag ineengekrompen op bed en zijn gezicht was asgrauw. De dokter en zijn hulp gingen direct aan de slag. Terwijl de assistente allerlei algemene dingen checkte, zoals zijn bloeddruk, begon de arts zijn anamnese. De arts vermoedde een acute ontsteking van de appendix en wilde zijn patient zo spoedig mogelijk naar het ziekenhuis in Denpasar vervoerd zien. Intussen kreeg mijn vriend een infuus en werd er geruststellend tegen hem gesproken. Met gillende sirene raasde de ambulance even later in de richting van Denpasar. Met ontzag drukten auto’s en motoren zich in de kant om de gehaaste ambulance door te laten en sneller dan het mij ooit zou lukken, arriveerden wij bij de eerste hulppost van hospitaal Prima Medika.

rumah sakit (01)

Daar werd hij opnieuw onderzocht, werd er opnieuw een anamnese afgenomen en kwam een verpleegster hem per infuus een pijnstiller toedienen. Binnen amper een uur lag hij op de operatie-tafel. De operatie aan de blindedarm, meestal een routineklus, duurde ongeveer twee uur. De chirug kwam de operatiekamer uit en toonde ons de uitgenomen appendix: een lange worm, die er eigenlijk heel onschuldig uitzag, maar een hoop ellende had veroorzaakt. Naar bleek, was de blindedarm al geperforeerd en was er een lekkage ontstaan naar de buikholte. Het schoonmaken had de helft van de operatie-tijd in beslag genomen.

rumah sakit (4)

Even later werd de patient zelf de kamer uitgereden en wij konden hem begeleiden naar zijn privé kamer. Zijn kamer had een eigen badkamer met toilet, beschikte over airconditioning, tv, en een koelkastje en lag aan de zonnige zijde van het ziekenhuis. Op het tafeltje naast zijn bed lag een uitgebreide menukaart voor de patient en zijn gasten en de bestellingen werden stofvrij in de kamer bezorgd.

rumah sakit (9)

De volgende dag mocht de patient al wandelingetjes maken naar het grote balcon aan het einde van de gang, waar hij een sigaretje kon roken. De behandelend geneesheer was er een voorstander van zijn patienten zo snel mogelijk overeind te krijgen en zodra diens conditie het toeliet, stuurde hij mijn vriend naar huis om daar verder te herstellen. Over de operatie-wond zat een waterdichte pleister en hij kon gewoon douchen. Na zes dagen moest hij terug voor controle door de arts zelf. De pleister mocht er af en van de operatie was niets meer zichtbaar, dan een vijf centimeter lange kras op de huid. De dokter was tevreden. Mijn vriend ook.

Rumah Sakit Prima Medika: wees niet bang: Prima !

rumah sakit (8)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: