Bali, Ubud, te gast in Warjihouse: Martijn Schildkamp en Tess van Weelie

Afgelopen zomer zijn Martijn en Tess een weekje te gast geweest in Warjihouse op zoek naar woonruimte voor een langduriger verblijf. Momenteel zijn zij gehuisvest in Sanur. Martijn onderzoekt, of de materialen, die zijn gebruikt bij de bouw van de Greenschool, geschikt zijn voor een nieuw project. Ik blijf de ontwikkelingen volgen. Vanuit Nederland vond ik het volgende bericht:

Gespot in:
HET WITTE WEEKBLAD, Alphen a/d Rijn
Maandag 21 september 2009 De echo van je buurt

smart shelter foundation (2)

 

 

 

 

 

 

ALPHEN – De stichting Smart Shelter Foundation uit Alphen is genomineerd voor een internationale Index design award. Een prestigieuze prijs met dit jaar het thema Design to Improve Life. En dat probeert de stichting ook voor elkaar te krijgen.

De Smart Shelter Foundation bouwt sinds 2005 voor de armste groepen in ontwikkelingslanden. Het gaat hierbij om het bouwen van huisvesting, scholen of gemeenschapsgebouwen. Het doel van de stichting is het verbeteren van de leefomstandigheden in Sri Lanka, India, Nepal en sinds dit jaar ook in Indonesië. De jury van de Index Awards, die iedere twee jaar in Kopenhagen wordt toegekend, vond de peuterschool gebouwd met aarden blokken in Zuid India, en de aardbevingsbestendige bergscholen in Nepal goede voorbeelden hiervan.

schoollokaal

In totaal zijn er vijf verschillende categorieën waarin de Index Awards verdeeld zijn. Waaronder body, home, work, play en community. Per categorie wordt 28 augustus een winnaar verkozen die ieder een bedrag van honderdduizend euro wint. ‘De kans dat we winnen is niet zo heel groot’, meldt Martijn Schildkamp, oprichter van de stichting. ‘Maar ons werk gaat de komende anderhalf jaar wel de hele wereld over met een reizende tentoonstelling.’

Het initiatief en de verantwoordelijkheid voor de projecten van de stichting ligt bij de mensen ter plekke. De Smart Shelter Foundation vult het financiële gedeelte aan en zorgt ervoor dat het project bouwtechnisch in orde is. ‘Op die manier hebben de projecten een betere kans van slagen’, zegt Schildkamp. Een ander uitgangspunt is het promoten van een alternatieve bouwtechniek, waarbij wordt gebouwd op een duurzame en milieuvriendelijke manier. Ook probeert de stichting het veilig leren bouwen en het verbeteren van de algemene bouwtechniek over te dragen aan de lokale bevolking, zodat de mensen in de toekomst er zelf mee aan de slag kunnen.

Momenteel is de stichting bezig met de bouw van een hostel voor twintig blinde studenten in Nepal, wat aardbevingsbestendig wordt. Op Bali is de Smart Shelter Foundation door een aantal stichtingen gevraagd om hen te ondersteunen met de bouw van enkele projecten, zoals een ruimte voor fysiotherapie voor lichamelijke gehandicapte kinderen en een aantal klaslokalen in zeer arme gebieden.

Met het prijzengeld van honderdduizend euro wil de stichting onder andere een technologiecentrum opzetten in Bali of Nepal. Hier kan onderzoek worden gedaan naar bepaalde alternatieve bouwtechnieken.

Voor het hostel in Nepal en de nieuwe projecten op Bali is de Smart Shelter Foundation nog op zoek naar de benodigde financiering. Meer informatie: 

http://www.smartshelterfoundation.org

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: