Bali, Ubud,een wandeling langs de helling van Sayan

WANDELING 3

walk 3 (1)

Deze wandeling vindt plaats in het prachtige grillige landschap van Sayan, dat bekend staat om zijn luxe hotels.
In het gebied tegenover de hotels liggen een paar kleine dorpjes, veelal bewoond door boeren, die rijstterrassen hebben aangelegd, waar de jungle dat toeliet. Verder beschikken ze over akkers, waar ze groenten verbouwen en fruitbomen. Uiteraard ontbreekt ook het koeienstalletje niet en treft men dichter bij de huizen vaak een varkenskot aan. Dwars door akkers en jungle wordt het water rondgeleid en niet zelden volgt Wayan deze kanaaltjes om van de ene naar de andere kant te komen. Soms doorwaadt hij zelfs een kanaaltje, waar het water tot aan de knie reikt. In feite loopt men het grootste deel van de trip halverwege de rivierhelling.
Op de andere oever ziet men nu en dan een luxe ressort met parasols en zwembaden. Maar meestal heeft men een prachtig uitzicht over het groen begroeide dal, waartussen hier en daar het snelstromende water opglinstert.

walk 3 (2)

De wandeling begint bij een dorpstempel die grenst aan een gebied met sawahs. Het eerste stukje loopt men over de smalle dijkjes, die het water in de sawah tegenhouden. Geleidelijk aan gaan de sawahs over in ruiger gebied, deels in cultuur gebracht voor fruit en groenten, deels om zich heen woekerende natuur. Het bevloeiingswater wordt voortgeleid door stevige betonnen goten, die het mogelijk maken om makkelijk het gebied te doorkruisen. Niet zelden treft men badende dorpelingen aan, die vaak tezelfder tijd de was doen. Soms liggen er alleen de restjes zeep als stille getuigen. Maar naarmate men verder gaat komt men ook vreemde ruines tegen. Onvoltooide bouwwerken, prijsgegeven aan de jungle. Een overwoekerde trap, die ooit naar de rivier leidde. Hier steekt een verhaal achter, dat ons één der dorpelingen uitvoerig uit de doeken heeft gedaan.

walk 3 (3)

Om zijn natuurschoon is de rivierhelling van Sayan erg in trek bij buitenlandse toeristen en investeerders. Het gevolg daarvan was, dat de grondprijs op de helling enorm steeg, terwijl het land voor de boeren zelf minder aantrekkelijk was als akker of sawah.
Echter, de hotels hadden hun gasten vrij uitzicht op natuurschoon beloofd. De hoteleigenaren hadden er dus alles voor over om bebouwing aan de andere zijde tegen te gaan. Zij kochten het af. En dat had enorme gevolgen….

walk 3 (4)

Eén van de gevolgen was uiteindelijk, dat het dorpje op de andere helling in tweeën werd gesplitst. Een ander gevolg was, dat er in het dorpje drie enorme tempels verrezen, die niet in verhouding staan tot het aantal inwoners. Wat ook opvalt, is dat de bewoners er warmpjes bij zitten. Ze hebben keurige woningen en gezellige tuinen.

walk 3 (5)

De tocht eindigt met een wandeling door dit dorpje. Als men de jungle verlaat en door een boomgaard en langs moestuinen het dorpje bereikt, komt men uit op het pleintje voor de drie tempels, waar een reusachtige waringin zijn schaduw over de weg werpt. Een oase van rust.
Vandaar loopt men door de dorpsstraat waar men links en rechts de gezellige huisjes ziet met hier en daar een kleine warung en spelende kinderen. Niets wijst op de onrust die daar heeft gewoed.
Aan het einde van de straat komt men weer terug bij de tempel aan de rand van de sawahs.

walk 3 (6)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: