Bali, Ubud, een massa – crematie

Een massa-crematie in de desa.

crematie petak (30) 

Vele toeristen hopen een uitbundige crematie mee te maken, als ze naar Bali komen. Als er een lid van de koninklijke familie wordt gecremeerd is het een enorme drukte op de plaats der plechtigheden en lopen de hotels vol. Zo’n crematie is een heel dure aangelegenheid. De status van de overledene is dan ook duidelijk af te lezen aan het vertoon waarmee de crematie gepaard gaat. Hoe groter, hoe hoger, hoe langduriger, -kortom-, hoe duurder de crematie, hoe belangrijker de familie. Met de nodige gevolgen natuurlijk, want wie wil er niet belangrijk zijn. Voor de gewone man, die maar net zijn hoofd boven water kan houden is dit een enorme belasting, waar hij niet onderuit komt. Het is al net als in Nederland: als de buren een mooie nieuwe auto kopen, kun je niet achterblijven. Hier is het echter schrijnender, omdat het tot gevolg kan hebben, dat gezondheidszorg en scholing erbij inschieten. Statusverhogend uiterlijk vertoon draagt dus per saldo enorm bij aan de armoede.

crematie 21-08-09 (10)

Het is dan ook niet verwonderlijk, dat sommige mensen, die wat beter over deze kwesties nadenken, proberen om daar verandering in te brengen. Om de kosten te drukken heeft men nu de mogelijkheid van een gezamelijke crematie geschapen. Men kan dus een crematie organiseren van een aantal familieleden bij elkaar, maar ook van bij voorbeeld een heel dorp. Omdat ook de koninklijke families crematies organiseren van meerdere familieleden tegelijk, werkt het niet statusverlagend.

crematie 21-08-09 (7)

Gisteren maakte ik een echte dorpscrematie mee. De voorbereidingen duurden weken en ook de afwikkeling zal vele dagen in beslag nemen. Op de dag van de crematie zelf werden alle familieleden, die begraven waren, boven de grond gehaald en schoongemaakt. Een heidens karwei en niet bepaald een fris werkje. Van mensen, die al jaren geleden waren overleden, waren er nog slechts botjes over, die men kon afborstelen en schoonspoelen. Er waren echter ook nog lichamen bij van mensen, die nog maar kort daarvoor waren gestorven. Die waren nog intact of verkeerden in -gedeeltelijke- ontbinding. Westerlingen vallen al flauw bij het idee, maar ook hier vinden de familieleden dat geen plezierig karwei. Vooral het heengaan van jonge mensen brengt veel verdriet met zich mee. De geest van de overledene wordt weliswaar bevrijd tijdens de crematie, maar de familie moet toch het gezelschap van hun dierbare missen.

crematie 21-08-09 (21) 

De stoffelijke resten werden verzameld in kleurig versierde kisten, soms in de vorm van een stier, zelfs een vis, maar de meeste in een gewone rechthoekige kist. Die waren geplaatst op bamboe stellages naast de laatste rustplaats: lege kuilen. In totaal telde ik 31 torens. Ik kwam pas op de begraafplaats toen de voorbereidingen bijna gereed waren. Het was er een enorme drukte van familieleden en belangstellenden.

crematie 21-08-09 (12)

Er werd gelachen, gehuild, gepraat, gegeten en gedronken. Jonge kippen werden hoog in de lucht gegooid als symbool van de bevrijde geesten. Mensen en kinderen doken erop af. Degene, die zo’n kip vangt, mag zich verheugen in een lang leven. De gamelang zwol aan. Er werd van alles rond de stellages gedragen door de familieleden, terwijl een priester de stoffelijke resten besprenkelde met heilig water. Men wierp nog een laatste blik in de kist en hield de kinderen omhoog voor een laatste groet.

crematie 21-08-09 (89)

Bijna tegelijk werden alle brandstapels aangestoken. Het knetterde en knalde. Vanaf een veilige afstand keek het dorp toe. Mannen porden in het vuur of visten een gevallen botje uit de as om het opnieuw in de vlammen te werpen. Sissend vocht en ronddwarrelende aswolken deden de vrouwen terugdeinzen, de kleintjes met zich meetrekkend. Een brandslang werd gereed gehouden om in te grijpen, als dat nodig was. Mannen renden tussen de vlammende staketsels door en beschermden hun gezicht met lappen tegen de hitte. Er werd geschreeuwd en gelachen. En boven het lawaai uit hoorde ik het deuntje van de ijscoman, die op de drukte was afgekomen om zaken te doen.

crematie 21-08-09 (97)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: