Bali, Ubud, het riviertje onder de Jalan Raya Ubud

Het gat in de Jalan Raya Ubud.

gat jl raya (3)

Gapend ligt het gat er bij. En in de diepte raast het water voort, op zoek naar het laagste punt. Een groot deel van het wegdek is gesloopt en het ziet er naar uit, dat dit een langdurige kwestie wordt. Mij was verteld, dat er een soort brug over het riviertje zou komen, maar voor zover ik kan zien, probeert men het probleem op te lossen door het gat opnieuw met puin en beton te vullen.

5-8-09 (26)

Direct naast de weg en zo te zien bovenop het riviertje staat een kleine tempel. Motoren en voetgangers verdringen elkaar achter die tempel langs om hun weg over de Jalan Raya te vervolgen. Ik vroeg me af, waar het riviertje zou uitmonden, want het leek wel, alsof het water onder geheel Ubud bleef doorstromen. Iemand vertelde, dat het water onder de markt doorloopt en dat in de kelders van de markt, waar groenten en vlees worden verhandeld, de geesten zwerven, van mensen, die er verdronken zijn. Inderdaad is dat deel van de markt vochtig en bedompt. De weeïge geur van rauw vlees vermengt zich er met die van rottende groenten en fruit. Het roept onplezierige gevoelens op en ik blijf er nooit lang. Maar ik zag er geen spoor van het water.

5-8-09 (30)

Iemand in de smalle Jalan Karna wees mij erop, dat het riviertje geflankeerd werd door de achterzijden van de huizen van de Jalan Karna en de Jalan Gautama. Nog vóór Sania’s House loopt een smal steegje, dat naar het riviertje leidt. Het stroomt snel, maar is doorwaadbaar en wordt regelmatig door bewoners van beide straten overgestoken.

5-8-09 (33)

De riviertjes van Ubud zijn van belang: ze waren aanleiding tot de oprichting van het plaatsje. Men is er van overtuigd, dat het water van Ubud geneeskrachtig is. Het tirta (het heilige water) is een obat (geneesmiddel). En onafgebroken stroomt het voort, desnoods de hoofdweg met zich meesleurend. Als mieren friemelen de verkeersdeelnemers zich door de de alternatieve straatjes, die daar nog minder op berekend zijn dan de toch al overvolle hoofdwegen. De ooit zo rustige Jalan Gautama heeft nu te maken met verkeersopstoppingen door de automobilisten, die geen zin hebben om in een grote lus om het centrum heen te rijden. Omdat de chaos toch compleet is, lappen de tweewielers alle verkeersvoorschriften aan hun laars. Kortom, het is een gezellige bende.

Het heeft de toeristen niet weerhouden: als wij in de vroege avonduren op het stoepje de langslopende vakantiegangers gadeslaan, tellen wij meer bezoekers dan vorig jaar rond dezelfde periode. De taxi’s rijden af en aan, en ook het brommertransport doet goede zaken. Er is natuurlijk een attraktie bijgekomen: het gat in de Jalan Raya Ubud.

gat jl raya (7)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: