Bali, Ubud, Een nieuwe wandeling met Wayan Renta


uitbreiding wandeling 2 (14)

Deze wandeling begint een stukje voorbij het plaatsje Petulu, dat bekend is vanwege de dagelijks neerstrijkende reigers.
Het landschap is hier bijzonder afwisselend en kleine sawah-plateautjes gaan naadloos over in een jungle-achtig landschap en omgekeerd.
Grote delen van de tocht wandelt men langs rivieraftakkingen, bedoeld om de sawahs te bevloeien.

uitbreiding wandeling 2 (15)

Sommige stukken leiden over de smalle dijkjes langs de sawah. Het is de moeite waard om regelmatig stil te staan en goed om zich heen te kijken. Door grote hoogteverschillen en een zeer gevarieerde begroeiing lijkt men te zijn beland in een sprookjeswereld. De rust en de stilte worden slechts doorbroken door de roep van een vogel, het stromende water, of het geritsel van een wegvluchtende muis of slang.
Zelfs op kleine stukjes grond treft men een sawah met frisgroene rijstsprietjes. Het heldere water wordt in kleine gootjes doorgegeven aan lager liggend terrein. Waar geen rijst, cassave of bonen zijn geplant, gaat de natuur zijn gang. Kortom, het landschap is bijzonder mooi.

uitbreiding wandeling 2 (10)

Wayan zoekt verscheidene paden om zijn gasten door het landschap te leiden. Voor zijn jongere gasten, die veelal een goede conditie hebben, schuwt hij geen klimpartijen of andere barricades. Maar hij let er goed op, dat er altijd alternatieve paden zijn voor mensen die daar niet van houden of voor wie een smal pad minder geschikt is. De ruigste trajecten neemt hij aan het begin van de wandeling en vervolgt op een breder pad, op het moment dat men er moe van wordt.

trektocht (17)

Halverwege is er een stukje dorp ingelast, waar wel een warung is te vinden voor een verfrissing en een versnapering. Maar desgewenst zijn er ook voor de liefhebbers mooie plekken om te picknicken op de route. In het dorpje kan men een kijkje nemen in de werkplaats waar machinaal de rijst wordt ontdaan van de vliesjes. De schone rijst wordt er ook gewogen en verpakt.

trektocht (14)

Op de vreemdste plaatsen kan men worden aangestaard door een koe, die verbaasd en een beetje schuw de wandelaars bekijkt vanuit zijn stalletje. Veel rijstboeren hebben één of meer koeien, die gevoerd worden met het gras dat van de sawahdijkjes komt. Aan de rand van zo’n sawah zet de boer meestal een teken in de vorm van een stok met verse palmbladeren eraan om passanten duidelijk te maken, dat het omringende gras voor zijn eigen koe is bestemd en dus niet mag worden afgesneden.

koe

De wandeling duurt ongeveer 2 ½ uur. Mensen, die de wandeling rond 4 uur starten, kunnen daarna langs Petulu rijden om de reigers te zien thuiskomen. Een eenvoudige warung langs het rijstveld biedt er de mogelijkheid om te zitten en iets te drinken. Een mooie afsluiting voordat de schemering begint.

Advertenties

3 reacties

 1. Ineke Raas said,

  28 juni, 2009 bij 11:30 am

  Dag Ineke,

  ik heb met veel plezier je verhalen van deze maand weer gelezen. Triest zoals het afgelopen is met de buurman van je vrienden op Lombok, dat kunnen wij ons hier niet meer voorstellen.
  De beschreven wandeling is zeer de moeite waard denk ik. Ik heb Petulu de plaats waar de reigers neerstrijken bezocht, een wandeling daar zal zeker iets extra toevoegen. Want alleen aan de wegkant de vogels te aanschouwen vond ik niet bijzonder.
  Leuk dat initiatief voor een restaurantje met terras vlak bij Warji , ze waren bezig in februari toen ik daar was, een oase van rust vergeleken met de Jalan Monkey Forest zoals je schreef!

  Groeten Ineke Raas

 2. dirk weemaes said,

  29 juni, 2009 bij 1:29 am

  Hallo Ineke,
  alweer een mooi relaas. We houden het in gedachten. Zeker de combinatie met de reigertjes is een goed idee.
  Groet,
  dirk

 3. Hetty Winkel said,

  15 juli, 2009 bij 4:31 pm

  Hallo Ineke,
  Ik lees ook met veel plezier je verhalen, het is alsof ik zo weer terug ben in Ubud en omgeving. Linda en ik zijn ook weer te gast in Warji House in September, ik kijk er nu al erg naar uit!
  Hartelijke groet,
  Hetty


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: