Bali, Ubud, Kroniek Warjihouse, afl. 27 een fataal geval van tetanus

DE ONBEREIKBARE GEZONDHEIDSZORG

vissers (3)

Een bevriend echtpaar uit Nederland heeft een prachtig huis laten bouwen aan de kust van Lombok. In tegenstelling tot de gebruikelijke betonnen vestingen hier, is het geheel van hout opgetrokken en warm ingericht. De tuin gaat over in een natuurlijk stuk wit strand, vanwaar het zicht geeft op de 3 Gili-eilanden, die bij de natuurgenieters zo populair zijn.
Natuurlijk beschikken ze ook over een bootje, waarmee ze bij mooi weer lekker op zee rondcirkelen.
Een paradijselijke situatie, waar velen slechts van kunnen dromen.
De oudste van de twee is al met pensioen, maar de jongste -een stuk jonger- werkt nog en kan zich niet veroorloven om jaarlijks langdurig met vakantie te gaan. De ander gaat daarom regelmatig alleen naar Lombok en op weg naar zijn tweede huis, of terug naar de luchthaven, komt hij gezellig een paar dagen in Warjihouse logeren. Voor het eerst ontmoette ik nu zijn sprankelende partner, die vier weken vakantie had kunnen opnemen. Met een groepje Nederlanders zaten we tot in de late uurtjes genoeglijk te babbelen in de tuin van Alit’s Warung na een gezamelijk diner.
De avond had echter een zorgelijke ondertoon.
Ze  vertelden dat hun Lombokse buurman, die als housekeeper en bewaker hun belangen behartigt tijdens hun afwezigheid, een klein ongelukje had gehad en daarbij zijn teen ernstig had beschadigd. Hij was er direct mee naar de dokter gegaan en die had de gekwetste teen schoongemaakt, gehecht en verbonden. Maar de genezing wilde niet vlotten en na een week werd in het ziekenhuis van Mataram tetanus geconstateerd. Hij kreeg onmiddellijk injecties tegen deze ziekte, maar dat bleek onvoldoende. Er moest een beter medicijn komen, dat in Mataram helaas niet voorradig bleek. Tussen de gesprekken door werd er druk heen en weer gebeld tussen de familie in Lombok, ziekenhuizen en apothekers.

De volgende dag kwamen ze er uiteindelijk achter, dat het bedoelde medicijn alleen in een groot ziekenhuis te Denpasar te koop was. Ze spraken af, dat het medicijn daar als de donder zou worden opgehaald en per vliegtuig naar Lombok zou worden gebracht. Later hoorden ze, dat het medicijn ook onbegeleid naar Lombok kon worden vervoerd. Nog een halve dag later kwam uit Mataram het bericht, dat ze het ook in het ziekenhuis ter plekke wel konden bereiden. Dat laatste was ongetwijfeld de snelste oplossing en er was haast bij, want de patient ging zienderogen achteruit.
In elk geval kreeg de buurman, met wie ze close waren als met hun naaste familie, nog dezelfde avond het medicijn, dat de ziekte zou moeten keren. De volgende dag werd er al vroeg met Lombok gebeld om naar de stand van zaken te informeren. De patient, gewoonlijk een rustig en goedmoedig mens, had verontrustende verschijnselen van aggressief gedrag vertoond; een gevolg van de ziekte. Later was hij bewusteloos geraakt. Nog een uur of twee later was hun dierbare vriend overleden. In diepe rouw gedompeld vertrokken mijn vrienden naar Lombok om afscheid te nemen van hun vriend en om diens jonge gezin te steunen in dit tragische verlies.

 

Hoe kon dit gebeuren?
In een land als Nederland worden kinderen al op jonge leeftijd tegen deze gevaarlijke ziekte ingeënt, waardoor gevallen van tetanus er niet meer voorkomen. In grote delen van Indonesië, zo niet heel Indonesië, gebeurt dit niet, omdat de kosten daartoe te hoog zijn. De meeste mensen weten niet eens, dat de mogelijkheid tot inenten bestaat. Maar zelfs als iemand met een probleem naar de dokter gaat, wordt er naast een medische anamnese ook ingeschat of de patient de benodigde medicijnen wel kan betalen. Als de arts vermoedt, dat dit niet het geval is, probeert hij de patient met eenvoudige middelen wat op te lappen en hoopt hij er het beste van.

De dokter heeft in dit geval een inschattingsfout gemaakt. Niet zozeer waar het de kwaal betreft, maar met betrekking tot de economische situatie van de man. En dat had fatale gevolgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: