BALI, UBUD, HEVIGE REGENVAL, KRONIEK afl. 22

Het wel en wee van een Balinees gastenverblijf.

 

 

na-de-regen-jan-2009-1

 

 

De regentijd begon pas laat dit seizoen en bracht vooralsnog niet erg veel regen. Maar de buien, die gevallen zijn, waren wel heel hevig. Het zware watergordijn veroorzaakte enorm veel overlast op de wegen; hier en daar spoelden zelfs auto’s van de weg. De regen kwam sneller neer, dan de afvoerkanalen konden verwerken, waardoor water- en modderstromen zich voortspoedden naar het laagste punt, waar het waterniveau snel steeg. Bij afgronden brokkelden grote stukken asfalt de diepte in. De weg was hier en daar niet meer van de goot te onderscheiden en het zicht werd enorm belemmerd. Het water gutste aggressief van daken, goten en trappen. Een paraplu hield niemand nog droog.

 

 

na-de-regen-jan-2009-3

 

Ook in Warjihouse was het een bende. De tuin stond volkomen blank en het niveau steeg snel. De vissen uit de vijver verheugden zich in hun plotselinge gebiedsvergroting en zwommen over het ondergelopen grasveld. Gelukkig staan de terrassen met de kamers voor gasten ongeveer 50 centimeter van de grond, zodat het water er niet kan binnenlopen, al joeg de wind op de bovenverdieping toch nog een flinke plas over de drempel.

De bui hield aan gedurende een hele nacht. Pas tegen de ochtend hield het op met regenen. Voorzichtig liep ik het terras op, me bewust van slipgevaar. Het waterniveau in de tuin was al wat gezakt. Ik zag, dat de keuken, die iets lager ligt, was ondergelopen geweest. Nyoman was bezig te beredderen met mop en dweil. Het slaapvertrek van de familie, dat naast de keuken ligt, was in de nacht ook ondergelopen en Nyomans matras, dat gewoonlijk op de grond ligt, had een hoop water opgezogen. Hij had het rechtop tegen de muur gezet om te drogen. We tilden samen het matras op een hoger gelegen terras, waar al wat zonnenstralen de boel kwamen drogen en opwarmen. Bij het verlaten van de tuin stuitten we op de schade van onze achterburen. Over een flinke lengte was zijn tuinmuur onder de water- en modderlast bezweken en over het pad gevallen, waardoor het leek, of er een nieuwe bestrating over het oude pad was aangelegd. Gelukkig had dezelfde zware regenval er voor gezorgd, dat ik de avond ervoor mijn motorfiets niet van de weg had gehaald en op het pad geparkeerd, zoals gewoonlijk. Hij zou zijn bedolven onder de stenen met alle gevolgen van dien.

Overal waar we gingen, kwamen we schade tegen van de roerige nacht. Sommige landwegen waren onbegaanbaar geworden en ook in Campuhan was een groot stuk van de heuvelwand ingezakt en over het pad geschoven.

Bij ons viel het nog mee. De bui had bewezen, dat de daken en goten nog goed functioneren, want ik bespeurde in geen enkele kamer lekkage.

Inmiddels is het matras van Nyoman weer droog en in gebruik.

De muur van de buren is een beetje opgeruimd, maar nog niet hersteld.

De aarde in Campuhan is platgelopen en de rijstboeren zijn blij, want het scheelt ze een hoop extra werk.

 

sawah-1

 

Ineke van Gemert

Advertenties

2 reacties

 1. arthur said,

  8 februari, 2009 bij 11:32 pm

  Hoi Ineke,
  Leuk om al die verhalen te lezen.
  Deze laatste wat minder. Wel heftig al die regenval, maar als het bij een natte matras gebleven is, lijkt de schade wel mee te vallen voor Warji. Staan de taxi(s) van Ubudtaxi er nog wel? En is het badmintonveld van petak er nog in orde? Hopelijk wel!
  Hier in nederland houdt het weer ook niet over, het is koud en regenachtig.

  Groetjes Arthur en Hanneke

 2. Ineke said,

  9 februari, 2009 bij 1:05 am

  Hallo Arthur en Hanneke,
  Ja, de schade valt voor Warjihouse wel mee hoor. Bovendien gaan de mensen hier meestal nogal gelaten met zulke situaties om. Ubudtaxi is onverwoestbaar en Nick’s taxiservice ook. Mensen met een auto, die laag op de weg ligt, hadden het wat moeilijker. Het badmintonveld in Petak ga ik vandaag bekijken. Hartelijke groet van ons allen hier!
  Ineke


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: