www.mijnpostbank.nl

Internetbankieren, te mooi om waar te zijn.

 

postbank 

Om het gemak en tot tevredenheid ben ik ooit overgestapt op internet bankieren. Ik vond het fantastisch. Vanachter mijn bureaustoel kon ik op elk moment van de dag (of de nacht) over mijn bankgegevens beschikken; betalingen doen; betalingen zonodig terugdraaien; betalingen controleren, enz. Voor mijn handelsaangelegenheden een uitkomst. Een ander voordeel was, dat ik mijn zaken kon regelen vanuit elke willekeurige plaats op de wereld, mits ik sms-berichten kon ontvangen. Dit betekende, dat ik ook kon verkopen en verzenden vanuit het buitenland, zonder eerst een lading handelswaar naar Nederland te vervoeren en op te slaan. Sterker nog: ik hoefde de artikelen niet eerst te kopen; ik kocht ze pas, als ik er een afnemer voor had. Het betalingsverkeer was binnen enkele uren geregeld en ik verstuurde de aangeboden spullen per omgaande met de plaatselijke post.
Ik verbleef zodoende voor langere tijd in Bali, wat mij een hoop scheelde aan reiskosten. Om dezelfde reden besloot ik de duurste kostenposten in Nederland af te schaffen. Dat waren om te beginnen de kosten van een woning en alles, wat daarbij komt kijken. Als je niet thuis bent, dient een woning vooral als opslag van artikelen, die je wilt bewaren. Er is maar een kleine rekensom voor nodig om er achter te komen, wat het bewaren van bezittingen op die manier jaarlijks kost. Heel veel. Ik schafte dus ook het grootste deel van mijn bezittingen af. Dientengevolge hoefde mijn inkomen niet zo hoog te zijn om toch plezierig te kunnen leven. En wat bezittingen betreft, heb ik veel plezier van de bezittingen van anderen. Ik kan er de hele dag naar kijken en heb er zogezegd geen omkijken naar.
Ik had ook een zaktelefoon met een Nederlands abonnement. De telefoon ge bruikte ik eigenlijk alleen voor internetbankieren. Voor de sms-diensten en gesprekken gebruikte ik een Indonesisch nummer, wat per saldo veel goedkoper was. Langere berichten verzond ik altijd via e-mail. Ik vroeg me dus af, of ik ook mijn telefoonabonnement kon afschaffen en het nummer verruilen voor mijn Indonesische nummer, ook met betrekking tot internetbankieren. Op 23 maart 2008 legde ik per e-mail de vraag voor aan
www.postbank.nl.
Wat leuk dat u in Indonesië gebruik wilt maken van Mijn Postbank.nl.”, was de eerste reactie van een medewerker van Postbank.
Het is echter niet mogelijk om uw Nederlandse 06-nummer te wijzigen naar een Indonesisch nummer om hier TAN-codes op te ontvangen.

U kunt er wel voor kiezen om over te stappen op een TAN-lijst. U kunt als volgt overstappen van het ontvangen van de TAN-codes via SMS naar het ontvangen van een TAN-lijst:

– log in op Mijn Postbank.nl;
– klik op ‘Service en instellingen’;
– klik onder ‘TAN en blokkeren/deblokkeren’ op ‘Omzetten TAN sms naar TAN lijst’;
– volg de aanwijzingen op het scherm.

 

U ontvangt binnen vijf werkdagen van de Postbank per post een nieuwe TAN-lijst. Dit kan in uw geval iets langer duren omdat u op dit moment in Indonesië verblijft.

 

Helaas zou het dus niet mogelijk zijn om voor internetbankieren gebruik te maken van een Indonesisch nummer. Maar ik volgde netjes de aanwijzingen van de website en nam de iets langere duur van de procedure voor lief.

Per omgaande kreeg ik de volgende mail:

 

Onze excuses voor de eerder, onduidelijk verstuurde e-mail.

Indien u de TAN-lijst in Indonesie wilt ontvangen, dient u een adreswijziging in te dienen. Het gaat hierbij om uw woonadres; de Postbank maakt namelijk gebruik van twee adressen. Een correspondentieadres, waar wij uw afschriften naar toe sturen, en een woonadres, waar wij persoonlijke codes, zoals die van Mijn Postbank.nl, naar toe sturen.

Wij kunnen uw adreswijziging niet naar aanleiding van uw e-mail in behandeling nemen. Ter controle hebben wij hiervoor namelijk uw handtekening nodig. Daarom vragen wij u een schriftelijk verzoek te sturen naar:

Postbank N.V.
Afdeling Operations Girorekening
Postbus 99960
8900 GA Leeuwarden
Nederland

Vermeldt u in de brief dat het hier om een adreswijziging van uw woonadres gaat. Uw correspondentieadres zal dan hetzelfde blijven: het Postbusadres in Nederland, tenzij u ook uw correspondentieadres wilt wijzigen.

Zodra uw adreswijziging in behandeling is genomen, kunt u een nieuwe activeringscode aanvragen. Hiervoor handelt u als volgt:

– Log in op Mijn Postbank.nl;
– Ga naar Service en instellingen;
– Klik in het linkermenu op Mijn Gegevens> Beveiliging > Statusoverzicht;
– Klik op Heraanvragen.

U ontvangt dan binnen vijf werkdagen een nieuwe activeringscode (en TAN lijst). Met deze activeringscode kunt u de TAN weer activeren.

 

Dat de laatste opmerking op z’n minst optimistisch was, blijkt uit het vervolg van dit verhaal. Voor de veiligheid werd www.mijnpostbank.nl helemaal geblokkeerd, waardoor ik geen inzicht meer had in mijn betalingsverkeer. Aldus gealarmeerd stuurde ik de volgende mail:

Het schijnt helemaal mis te lopen met ‘mijn postbank’, want nu kan ik ook al niet meer inloggen en moet ik een nieuwe code aanvragen, die ik persoonlijk op het postkantoor moet komen afhalen. Ik zit voor langere tijd in Bali en dacht via internet mijn zaken te kunnen regelen, wat nu dus helemaal misloopt.

Mijn Nederlandse telefoon heb ik wegens kostenbesparing opgezegd.U heeft mij geadviseerd om een tancodelijst aan te vragen, omdat ik niet kan laten sms-en naar een Indonesisch nummer.Ik heb een tancodelijst aangevraagd, die me alleen per post kon worden opgestuurd. Dat kon alleen als ik onmiddellijk mijn rekening zou blokkeren voor betalingen. Die tanlijst heb ik niet ontvangen. (op mijn adres in Bali) En nu kan ik zelfs niet meer inloggen. Ik weet niet meer wat ik nu moet doen en kom voorlopig nog niet naar Nederland. Ik wil graag dat dit opgelost wordt, want ik krijg zo allerlei problemen.

Volgens de richtlijnen die ik per mail kreeg, heb ik mijn adresverandering doorgegeven. Omdat de postbestelling in Indonesië niet zo vlot gaat als in Nederland, wachtte ik geduldig op de brieven met codes. Na ongeveer anderhalve maand kwamen ze binnen. Tot mijn stomme verbazing, kan ik wel zeggen, want ze waren voorzien van het volgende adres:
C.E. van Gemert, Warji House, Gang Beji Ayu, Gianyar Bali, Portugees Timor (!!!!!!!!!!!!!!!!!)

Als zodanig bestaat Portugees Timor al heel lang niet meer, maar zelfs indien Postbank.NL vooroorlogse gegevens in zijn data heeft opgeslagen, dan nog kan ik mij niet voorstellen, dat men Bali in Oost Timor heeft ondergebracht. Bali valt zelfs niet onder Nusa Tenggara Timur!! Ik vervolgde:

Volgens de brief, die ik heb ontvangen, zijn er nog twee dokumenten aan dit adres verzonden. Het zou een wonder zijn, als die ook aankomen en niet dankzij de medewerkers van postbank. De brief, die ik ontvangen heb, bevat een gebruikersnaam. Dat is dezelfde gebruikersnaam, die ik al had. Het wachtwoord wordt volgens de brief apart verzonden. En ook apart zal een tancodelijst worden verzonden. De kans is groot, dat ze niet aankomen door de rare adressering. Intussen kan ik al anderhalve maand mijn zaken niet regelen.

Ik zal, conform het verzoek,  het formulier om de inlogcodes te deblokkeren ingevuld en ondertekend terugfaxen. Ik zal op hetzelfde formulier mijn juiste adres nog eens aangeven.

Is er iemand, die erop toe kan zien, dat dit doorkomt? Wat moet ik doen, als de tancodelijst niet aankomt?

Uiteraard duizendmaal excuses van de vriendelijke medewerker van de Postbank. Ik heb opnieuw mijn adresverandering doorgegeven en opnieuw codes aangevraagd. Het duurde weer even, maar uiteindelijk kreeg ik alledrie de brieven op het juiste adres bezorgd. Er waren inmiddels ruim drie maanden verstreken, dus ik probeerde zo snel mogelijk in te loggen met mijn nieuwe codes. Helaas lukte het niet om met de nieuwe codes in te loggen en nog steeds was www.mijnpostbank.nl voor mij geblokkeerd.
Wat mijn klanten betreft, deed ik maar -op goed geluk- alsof ik hun betalingen had gecontroleerd en handelde ik de zaken in goed vertrouwen af, in de hoop, dat het spoedig in orde zou komen.
Intussen adviseerde Postbank mij -sorry, sorry- om de procedure in zijn geheel te herhalen. Omdat ik mij toch machteloos achtte, deed ik dit. Het was inmiddels juli. Ik begon juist te twijfelen, of ik ooit nog een antwoord zou krijgen van Postbank, toen mij half oktober een brief werd bezorgd, afkomstig uit Dili. (ter verduidelijking aan de medewerkers van Postbank: dit is de hoofdstad van Oost-Timor, het voormalige Portugees Timor) De brief was gedateerd: 17 juli 2008. Ik heb inmiddels enorme bewondering voor de Indonesische Postbestellers, maar ik schiet er verder weinig mee op.
De brief bevatte een nieuw wachtwoord. Uiteraard is de inlogcode voor de veiligheid in een andere brief verstuurd. Tot mijn verbazing kreeg ik enkele dagen later een brief van Postbank met de verheugende mededeling, dat men tegenwoordig ook van tancodes per sms gebruik kan maken met een buitenlands telefoonnummer. Deze brief was volkomen correct geadresseerd. Als ik dus helemaal niets had gedaan en gewoon 8 maanden had gewacht, had ik alleen maar mijn telefoonnummer hoeven veranderen. Ik zou heel graag de tancodelijst weer willen verruilen voor een telefoonnummer, maar helaas kan ik niet meer inloggen.
Ik ga het dus nog een keer proberen via e-mail.
Wish me luck!

 

postbank-2

 

postbank-3

 

Ineke van Gemert

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: