Taxi-chauffeur in Bali: het verhaal van Nick

 

 

Nick staat altijd op de hoek van de straat bij het voetbalveld. Je kunt hem niet passeren, zonder dat hij zijn diensten aanbiedt. “Taxi? – Maybe tomorrow? – Helicopter? – Are you ok?” Dit is zijn gebruikelijke riedeltje waarop zeer wisselend door het langskomend publiek wordt gereageerd. Bij een deel van het publiek wekt zijn aandrang irritatie op, maar per saldo levert zijn gedrag hem de meeste klanten van allemaal. Zijn busje stond lange tijd klaar langs de stoeprand. Maar op een dag kwam hij op de motorfiets. “Transport?” bood hij aan. Zijn gebruikelijke autostuur-gebaar was veranderd in het denkbeeldig gasgeven aan het stuur van een motor.

Nu is het aanbieden van vervoer per motorfiets niet ongebruikelijk in Bali, maar als iemand van de ene op de andere dag zijn auto heeft verruild voor een motor, zit daar een verhaal achter. Het verhaal van Nick is als volgt:

Enkele jaren geleden zat hij op de motorbike met een vriend, om samen op stap te gaan. Hij droeg geen helm, wat in Bali een flinke boete kan opleveren. Toen een agent aanstalten maakte om hem aan te houden, gaf hij extra gas en vloog er als een haas vandoor. De gemotoriseerde agenten zaten hem op de hielen en hij voerde zijn snelheid op. Het gevolg was een ongeluk waarbij Nick ernstig gewond raakte. Een gebroken been, gebroken arm, gebroken schouderblad en gebroken sleutelbeen waren het gevolg. Maar het ernstigst was een schedelbreuk, waardoor hij in coma raakte. De agenten, die hem achtervolgden hebben er voor gezorgd, dat hij snel in het ziekenhuis kwam, waar hij werd opgelapt en aan zijn hoofd werd geopereerd. Nog lange tijd lag hij in coma. De ouders van Nick waren niet verzekerd tegen ziekenhuiskosten, wat heel gewoon is in Bali. Daarom moest zijn vader land en roerende goederen verkopen om de kosten te kunnen betalen. Behalve het verdriet en de zorg om de toestand van hun zoon, was ook dat een vreselijke slag voor het gezin. Moeder bad en offerde aan de Goden en beloofde een peperdure upacara (ceremonie) aan de Goden, als haar lieveling het ongeluk zou overleven. Nick werd wakker uit zijn coma en knapte geheel op. Enerzijds een vreugde, anderzijds betekende dit een schuld, die heel moeilijk was in te lossen. Een niet onbelangrijk deel van de schuld rust sindsdien op de schouders van Nick, die beseft, dat hij er de oorzaak van is. Om geld voor zijn familie te verdienen, sloot hij een deal met de eigenaar van een autobusje. Hij mocht het busje als taxi gebruiken tegen inlevering van 75% van de omzet. De eigenaar zou de benzine betalen. Voorwaarde was wel een minimum omzet van 2 x de benzinekosten. Nick ging hard aan de slag. Tot diep in de nacht stond hij zijn diensten uit te venten.

 

(wordt vervolgd)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: