Bali: de taxi-ritten van Wayan Darta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen zijn zoontje was geboren, nam Wayan een weekje vrijaf. Terwijl nenek, de moeder van Wayan, de baby in bad deed, masseerde en in slaap zong, stond Wayan te koken, af te wassen, te vegen en deed hij de luierwas. Zijn vrouw kreeg ruim de gelegenheid om uit te rusten van de bevalling en haar taak in het gezin was tijdelijk beperkt tot het voeden van de pasgeborene. Ook het oudere zusje, vijf lentes jong, droeg haar steentje bij en hielp zo veel ze kon, al vond ze nu en dan, dat de nieuwkomer wel erg veel aandacht kreeg.

Maar men kan dus niet beweren, dat Wayan lui of onattent is. Hij maakt gewoon zijn keuzes en die zijn soms ietsje anders, dan zijn omgeving lijkt te verwachten. Wayan houdt niet van het werk in de rijstvelden of in de bouw. Het was ooit zijn droom om architekt te worden. Het leek hem prachtig om huizen te ontwerpen naar zijn eigen idee. Hij hield van strakke lijnen, een doelmatige indeling, maar ook van antieke kozijnen en andere details.  Helaas konden zijn ouders die opleiding niet betalen en bleef het bij dromen. Maar ja, van dromen kon het gezin niet leven. Met wat spaargeld en links en een lening rechts schafte Wayan een tweedehands busje aan, dat hij netjes opknapte. In zijn dorp waren in de loop der tijd wat hotels gebouwd, die regelmatig vervoer voor hun gasten nodig hadden. Een paar mannen uit het dorp hebben de koppen bij elkaar gestoken en met de banjar afgesproken, dat de chauffeurs, die in het dorp wonen, de eerste rechten hebben op het taxi-vervoer van de hotels. De hoteleigenaren hebben dit initiatief gesteund. En het werkte. Alle chauffeurs hebben regelmatig werk en rijden om toerbeurt.

Maar Wayan doet meer. Hij heeft vrolijk rondgetoerd met Russische toeristes, die Bali inmiddels ook ontdekt hebben. Hij wisselt gezellige mails uit met zijn Australische gasten. En een Frans stel liet weten, dat ze enorm genoten hadden van hun bezoek aan de koffie-plantage. Hij weet leuke plekjes te vinden, waar niet elke toerist komt. Hij schermt ze af van al te opdringerige venters. En hij spreekt een aardig mondje Engels.

Hoewel hij nog steeds droomt van een loopbaan als architekt, heeft hij veel plezier in zijn huidige werk en dat maakt hem tot een gezellige toerleider. Als hij ‘s-avonds moe thuiskomt, wordt hij nog even geclaimd door de kleine Putu -inmiddels grote zus- die nog even wil laten zien, hoe mooi ze al kan dansen. En Kadek, de kleinste, draait nieuwsgierig zijn kijkers in de richting van papa’s stemgeluid. Zijn trouwste fans.

 

Ineke van Gemert

kan Wayan u van dienst zijn? mail: wayandartabali@hotmail.com of bel: 081 337277484 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: