Balinees kunstschilder: Gede Kardiasa

 

 

 

Gede Kardiasa is een jonge kunstschilder uit Keliki, een desa ten noorden van Ubud. Hij is 24 jaar oud en woont met zijn vrouw en dochtertje bij zijn familie in een traditoneel huis achter zijn kleine galerie aan de weg. Het beroep van kunstschilder is in Bali een ambacht, dat beoefend wordt van vader op zoon. Ook Gede geeft les aan zijn jongere broers en neefjes in dit vak. Gede is een zeer vriendelijke persoonlijkheid. Hij kijkt stralend de wereld in. Waar hij binnenkomt, gaat de zon op.

 

De meeste van zijn schilderijen en tekeningen zijn gemaakt in de traditionele Keliki-stijl, een fijne, vooral decoratieve stijl, waarin hij voornamelijk afbeeldingen maakt van landschappen, het dagelijks leven en uitingen van de hindoeïstische cultuur. Soms brengt hij nieuwe onderwerpen binnen de landschappen, zoals een toerist met een camera of een fietser, maar zelfs deze elementen ontkomen niet aan de stijl der traditie.

Meer afwijkend zijn de erotisch geïnspireerde fantasieën, waarin hij zich dromerig uitleeft tot in ogenschijnlijk plantaardige omhelzingen. Maar zelfs deze uitspattingen leiden tot slechts een subcultuur van de traditie.

Wie het werk van Gede bekijkt, wordt niet zozeer geconfronteerd met een stijl van passie, dan wel met een van geduld en toewijding.

Het heeft geen zin om het werk van Gede Kardiasa te vergelijken met dat van westerse kunstenaars. Zijn tekeningen zijn niet het werk van een individueel kunstenaar, maar de magische afspiegeling van een hele cultuur.

Wie de ziel van het Balinese leven binnenwandelt, verliest de controle over het leven. Hij wordt er een onderdeel van.

En dat is zeer voelbaar in de tekeningen van Gede Kardiasa.

 

Ineke van Gemert

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: