Warji House kroniek afl. 9

 

Het wel en wee in een Balinees gastenverblijf

 

 

Het is stil in Ubud; het is stil in Lovina; het is stil in Candidasa.
Je hoort het overal. Het is ook stil in Warji House.
De voorjaars-vakanties zijn ten einde en iedereen heeft het weer druk tot aan de zomervakantie. Hier heeft de regentijd zijn laatste druppels laten vallen.

Fiona heeft inmiddels een internetverbinding, waardoor ze wat minder vaak op haar terras is te vinden. “Wil je m’n club zien?” vraagt ze als ik haar kom opzoeken. Ze opent haar site, die veelzijdig en heel toegankmlijk is: http://www.clubs.nl/377408/wereldvrouwen.htm “Als ik thuis ook weer internet heb, kan ik dan lid worden?” vraag ik.
“Je moet wel wat te melden hebben”,zegt ze quasi-kritisch.
Bij een kop koffie vertelt Fiona over een vriend, bij wie in een ziekenhuis in Nederland kanker was geconstateerd. Een balian (mystiek genezer) uit Denpasar zou hem ervan genezen hebben: bij terugkomst in Nederland was er op de röntgenfoto’s geen tumor meer te ontdekken. Fiona’s vriend wilde deze balian graag uitnodigen om haar gezondheid onder de loep te nemen en tegelijkertijd te controleren, of wellicht enige goena-goena uit Java haar nog vergezelde. Ze was er nog niet henemaal gerust op, want haar voormalige belager bleek een volhardend stalker.

De verschijning van deze balian tartte elke verwachting. Wij hadden onwillekeurig een oude, magere, stille, in zichzelf gekeerde man in gedachten. De balian bleek een bolwangige, dikbuikige, goedlachse vijftiger, die kretek-sigaretten rookte, of zijn leven ervan afhing.
Het kostte balian bapak John geen moeite om Fiona’s kwaaltjes aan te wijzen: artrose in haar voet, een zwak hart en donkere longen. (want ook Fiona houdt van een sigaretje op z’n tijd) Hij beloofde een medicijn te bereiden voor haar lichamelijke kwalen. Voorts was het volgens hem een koud kunstje om met haar belager af te rekenen. Hij bracht twee flessen jamu (geneeskrachtige drank) voor haar mee. De smaak ervan was -hoe kon het anders- vreselijk. Maar zoiets moet ook vies smaken; lekker kan niet goed zijn. Ik opperde, dat deze balian het misschien ook in zijn macht had, om ervoor te zorgen, dat er wat meer gasten naar Warji House zouden komen. Volgens de heer John was er inderdaad iets vreemds aan de hand met Warji House.

Wordt vervolgd…

 

Ineke van Gemert

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: